Bibabo

Wat is tummy time voor je baby?

Tummy time, letterlijk vertaald buikje tijd. Hiermee wordt dan ook bedoeld dat je je baby geregeld even op zijn of haar buikje draait. Tummy time is gezellig, want je brengt tijd met elkaar door en het is ook nog eens goed voor de fysieke ontwikkeling van je baby. Maar wanneer kan je dan beginnen tummy time met je baby te hebben en wat kan je daar dan allemaal mee bereiken? In deze blog lees je meer over tummy time met je baby. Wanneer en hoe je dat het best kan doen.

Wat wil tummy time precies zeggen?

Bij tummy time leg je je baby een tijdje op zijn of haar buik. Wanneer je dit doet moet je er wel voor zorgen dat je bij je baby blijft. Mocht je er niet bij zijn en het hoofdje valt voorover kan je kans lopen op verstikking. Om die reden mag je jouw kindje ook niet op zijn of haar buikje laten slapen. Sommige kinderen vinden tummy time heel leuk, maar sommige vinden het ook helemaal niets. Ook baby’s hebben een heel andere belevingswereld.

Waarom tummy time?

Tummy time is erg belangrijk voor je baby. Doordat je je baby op zijn of haar buikje legt, gaat je baby spieren gebruiken die anders niet gebruikt zullen worden. Hierdoor gaan deze spieren zich ontwikkelen. Hierbij kan je denken aan de rugspieren en de nekspieren. Deze spieren worden gebruikt bij het optillen van het hoofd, het kruipen, omrollen en het leren zitten. Tummy time levert dan ook een hele belangrijke bijdrage aan de fysieke ontwikkeling van je baby.

Hoe gaat tummy time in zijn werk?

Zorg ervoor dat je baby op een lekkere zachte ondergrond kan liggen. Denk hierbij aan een lekker zacht kleed op de grond. Als je je baby op het buikje hebt gelegd moet je de baby wel aansporen om het hoofd op te gaan tillen. Dit kan je doen door enthousiaste geluidjes te maken of door speeltjes op en neer te bewegen die je baby dan zal gaan volgen met het hoofdje.

Vanaf wanneer kan je met tummy time beginnen?

Doktoren zullen je altijd stimuleren zo vroeg mogelijk te beginnen met tummy time. Wanneer je je baby voldragen hebt en je baby heeft geen beperkingen, dan zou je al kunnen beginnen vanaf het moment dat jij en je kindje thuis zijn. Wanneer je kindje te vroeg geboren is, of wanneer je kindje fysieke beperkingen heeft, is het verstandig in overleg te gaan met de dokter over het beginnen met tummy time.

Hoe lang kan je tummy time volhouden?

In het begin vinden de meeste baby’s het  niks om op hun buikje te liggen. Begin dan ook met meerdere korte periodes op een dag om je baby eraan te laten wennen. Doe dit dan eerst 3 tot 5 minuten per keer. En dat dan 2 tot 3 keer per dag. Mocht je baby na een minuut gaan huilen, stop er dan meteen mee, de rest komt vanzelf als ze er meer aan gewend zullen zijn.